Orfü

Orfü is een van de belangrijkste vakantieoorden in Hongarije. Zeilen, surfen en zwemmen gaan hier hand in hand. Orfü ligt vlakbij Magyarhertelend en ongeveer 15 km van Pécs.

 

Orfű - Vakantieoord

 Uitzicht op het Pécsi-meer vanaf de uitkijktoren in Orfű

Orfű is een klein dorpje in Zuidwest-Hongarije. Het dorp bestaat uit 5 wijken. 

Orfű ligt 15 km ten noorden van Pécs in een idyllisch dal van het Mecsek-gebergte en telt 600 inwoners. Dat aantal kan in de zomermaanden oplopen tot enkele duizenden.

U verblijft in een waterrijke omgeving met schitterende oerbossen en goed onderhouden parken. 

De watersportmogelijkheden zijn legio en voor een dag cultuur of uitgebreid shoppen gaat u naar Pécs, de culturele hoofdstad van Europa van 2010.

 

Orfű - Dé badplaats van Zuidwest-Hongarije

Surfen op het Pécsi-meer in Orfű is een van de vele activiteiten

Orfű wordt voor het eerst genoemd in 1332 als Orfeu. Tijdens de bevrijdingsoorlog eind 18e eeuw verloor Orfű al haar inwoners. Pas in het begin van de vorige eeuw gingen er weer mensen wonen. 

Ongeveer 40 jaar geleden werd een riviertje dat door de plaatsjes Mecsekrákos en Tekeres stroomde op verschillende plaatsen ingedamd. Hierdoor ontstonden 3 stuwmeren: het Orfű-meer, het Pécsi-meer en het Herman Ottó-meer. Ze zijn samen 113 hectare groot.

Orfű is plezier voor jong en oud

De eerste 2 meren vormen een klein watersportparadijs. U kunt er zwemmen, zeilen, roeien, kanoën, surfen, vissen en waterfietsen. 

Dat maakt het merensysteem van Orfű tot een prachtig en compleet vakantieoord.

 

Orfű - Actieve dag uit

Orfű is een perfect vakantieoord voor de actieve vakantieganger

Het heuvelachtige Orfű ligt in een bosrijke, groene omgeving. Het is een perfect vakantiegebied waar u geweldig kunt fietsen, wandelen, golfen en paardrijden. 

In de omgeving vindt u verschillende thermaalbaden, zoals in Magyarhertelend en Szigetvár.

 

Orfű - Beschermd natuurgebied

Uitzicht over de weidse bossen rondom Orfű

Het Herman Ottó-meer is een beschermd natuurgebied. Hier mag u alleen vissen. Bij het Pécsi-meer is een zeilclub met vlak daarbij een groot zwembad. 

Vissers kunnen terecht in het vissersdorpje bij Orfű: Bános, ook wel Horgászfalu genoemd. Vanuit de uitkijktoren aan één kant van het meer heeft u een fabelachtig uitzicht over het hele dal en de meren.

 

Orfű - Lekker uit eten

In Orfű huurt u van waterfiets tot scooter

Bij het Orfű-meer is een prima restaurant en ook bij het Pécsi-meer zijn verschillende restaurants en barretjes. Hier vindt u ook sportieve faciliteiten, zoals minigolf, een tennisbaan en de verhuur van boten en waterfietsen. 

Er zijn verschillende winkeltjes in Orfű voor de dagelijkse boodschappen. Om flink te 'shoppen' gaat u naar Pécs, 15 km verderop.

 

Orfű - Zwembad aan het meer

Orfű is een prima plek voor echte waterratten

Het zwembad van Orfű ligt aan het Pécsi-meer. Het meet maar liefst 5000 m² en is daarmee het grootste strandbad van Hongarije. 

Dit is de perfecte plaats voor een actieve dag uit met de kinderen: het strandbad heeft een waterglijbaan en luchtkussens en is een afgebakend en bewaakt deel van het Pécsi-meer.

 

Orfű - Visvakantie

Vissen in Orfű kan u een stevige vangst opleveren

Bános is de viswijk van Orfű. De wijk loopt langs de oever van het Pécsi-meer. U kunt bij wijze van spreken bijna vanuit het slaapkamerraam vissen. 

U kunt in de meren van Orfű uitstekend vissen. Het Pécsi-meer zit tjokvol meerval en zilverkarper. De rustieke en groene omgeving bezorgt u een prima visvakantie. Vergunningen kunt u eenvoudig ter plaatse regelen.

 

Orfű - Molenmuseum

Ambachtelijk gemaakt brood en kaas, vergezeld van rode wijn, in het molenmuseum in Orfű

Voor een overdaad aan musea moet u naar Pécs, maar het molenmuseum in Orfű mag u niet missen. 

Omringd door een sprookjesachtig bos lijkt het of de tijd even stil heeft gestaan. U kunt de watermolen, het huis van de laatste molenaar en de wijnkelder bezichtigen. 

In de keuken wordt in de zomer op ambachtelijke wijze brood gebakken. Brood is leven en hét symbool voor de molen van Orfű die nog net zo maalt als dat hij 100 jaar geleden deed.

 

Orfű en de draak

Ergens in de heuvels rondom de meren van Orfű woont een draak

Volgens een oude legende leeft er een draak in de heuvels bij Orfű. De bron van het natuurzuivere water dat uit het karstgebergte stroomt zou de ingang van de drakengrot zijn. 

Wij weten het niet, maar u kunt natuurlijk gaan kijken bij de Drakenbron op de Balász-heuvel.

 

Orfű en Abaliget

Grillige en kleurrijke rotsformaties begroeten u in Abaliget

Vlak bij Orfű vindt u de druipsteengrot van Abaliget. De grot is in 1768 ontdekt en heeft een continue temperatuur van 16 graden. 

De grot van Abaliget ligt 220 meter boven zeeniveau en is 1,3 km lang. Hiervan is 456 meter open voor publiek. De wanden van de grot vormen grillige rotsformaties, ontstaan door het eeuwenlang naar beneden druppelende water. 

Diep in de grot volgt een riviertje haar ondoorgrondelijke weg. De grot en de rivier 
vormen een beschermd natuurgebied.

 

Abaliget - Genieten van mooie kleuren

De druipsteengrot van Abaliget vormt een welkome afkoeling in de zomer

De grot van Abaliget hoort samen met de grotten van Aggtelek in Noordoost-Hongarije en de druipsteengrotten van Postojna in Slovenië tot de mooiste van Europa. 

Mensen met bronchitis schijnen baat te hebben bij de gezonde atmosfeer in de grot.

De grot van Abaliget worden gepresenteerd als druipsteengrot, maar verwacht vooral geen spectaculaire stalactieten en stalagmieten. 

U kunt in de grot wel genieten van de mooie kleuren van de rotsformaties. Een bezoek aan de Abaligetgrot is een leuke ervaring, al was het maar om af te koelen op een warme dag.

 

Abaliget - Roeien en waterfietsen

Relaxed roeien bij Abaliget

De rondleiding is helaas alleen in het Hongaars. Voor lange mensen is de grot lastig: u moet bijna op uw hurken naar binnen en ook verderop in de grot zijn nog een paar laaghangende rotsen. Verder kunt u er goed lopen.

De Abaligetgrot ligt aan een meertje. U kunt op het meertje roeien en waterfietsen, een populair tijdverdrijf in Hongarije in het weekend, want de roeiboten en waterfietsen zijn continu bezet.

 

Abaliget - Vleermuizen

De vleermuizen overwinteren in de druipsteengrot van Abaliget

Direct naast de grot van Abaliget staat een voormalige jeugdherberg. De jeugdherberg deed als zodanig dienst tot begin jaren '90 en raakte daarna in verval. De directie van het Duna-Drava nationale park heeft het gekocht en gerenoveerd.

In de voormalige jeugdherberg is nu een vleermuizencentrum gevestigd. De vleermuizen schijnen de winter door te brengen in de vele grotten in deze omgeving.

 

Orfű en Abaliget vormen een heerlijke vakantieomgeving

De expositie verhaalt over het leven van de vleermuis en haar migratiepatronen door Europa. Een leuk extraatje voor wie niet bang is voor deze harige beestjes met hun weidse vleugels.