Pécs


Pécs is de stad zonder grenzen

Pécs was de bruisende culturele hoofdstad van Europa in 2010. Pécs ligt halverwege de Donau en de Drava en is de meest zuidelijke stad van Hongarije. Het is ook een goede basis voor bezoekjes aan Orfü en Magyarhertelend. Pécs is volgens de NY Times een 'must see'.

Het mediterrane klimaat van Pécs schept een zwoele, vrolijke sfeer. Dat uit zich in het zonnige voorjaar en de warme zomer in volle terrassen en een levendig stadsbeeld.

Haar geschiedenis, de vele festivals, het historische centrum met de gezellige cafés, de mysterieuze crypten uit de Romeinse tijd, het verfijnde Zsolnay porselein, de bloeiende amandelbomen en de prachtige kathedraal maken van Pécs een betekenisrijke stad.

Pécs ligt aan de voet van de Mecsek, een gevarieerd heuvellandschap met beboste hellingen en valleien.


Pécs - Historisch verleden

Het punt waar de heuvels en graslanden samensmelten zorgt voor gunstige geografische en economische omstandigheden voor het stichten van een stad.

Als u het centrum van deze regio bezoekt wordt u verwelkomd door een historisch verleden, een gevarieerd landschap en vriendelijke mensen.
Pécs - Pannonia & Sopianae

Het gebied rond Pécs is al 6000 jaar bewoond. In de 1e eeuw na Christus veroverden de Romeinen de Keltische nederzettingen. Ze richtten er wijnproducerende kolonies in, die ze Sopianae noemden.

Sopianæ werd het centrum van het gebied dat begrensd wordt door de rivieren Donau en Drava. Dit was het hart van de Romeinse provincie Pannonia.

Het centrum van Sopianæ ten tijde van de regeerperiode van keizer Hadrianus (117 - 138) was waarschijnlijk de plek waar nu het postkantoor staat. Sommige delen van het Romeinse aquaduct zijn nog zichtbaar.
Pécs - Keizer Augustus

De bloeitijd van Sopianæ was de 4e eeuw. Pécs was uitgegroeid tot een belangrijke Romeinse stad en werd de hoofdstad van Pannonia.

Constantijn de Grote, keizer van Rome en de latere keizer Augustus, woonde in Pannonia. Hij zorgde voor vrijheid van godsdienst.

Sopianæ was van strategisch belang door de militaire route tussen Trier en Constantinopel die door de stad liep.

Ook de handel met Aquincum (Boedapest), Italië, Slovenië en de Dalmatische provincies Dalmatië en Moesia (het huidige Servië en Bulgarije) maakte de stad belangrijk.


Pécs - Christelijke stad

De Domkerk in Pécs met daarbij de christelijke kerkhoven


Pécs - Landname

De Hongaren staken in 896 de Tisza over en de 7 stamhoofden verklaarden met de landname in Ópusztaszér het grondgebied als Hongaars.

Hiervandaan trokken ze verder richting Pécs. De Hongaren vestigden in de 10e eeuw het comitaat Baranya.

Tegenwoordig is Pécs de hoofdstad van Baranya. In de begintijd was Baranyavár de hoofdstad omdat dit aan een belangrijke militaire route langs de Donau lag.

Baranyavár is het huidige Branjin Vrh en ligt 24 kilometer ten zuiden van Mohács net over de grens in Kroatië.

Koning István I leidde de Hongaren naar het christendom en vestigde in 1009 een bisschopszetel in Pécs.

De herinneringen aan die belangrijke periode vindt u in de kathedraal van Pécs, die in 1993 door Paus Johannes Paulus II bevorderd werd tot basiliek.

In de jaren daarna settelden zich meer religieuze ordes in Pécs, te beginnen met de Benedictijnen in 1076. Daarna kwamen de Dominicanen die hun eerste klooster in Hongarije in 1238 bouwden in Pécs.De basiliek van Pécs

De Domkerk is de basiliek van Pécs en staat aan het Domplein. De oudste elementen van de kathedraal stammen uit het eind van de 11e eeuw.

De Dom is 70 meter lang en 27 meter breed. De basiliek heeft vier identieke, 60 meter hoge klokkentorens.

De binnenkant van de basiliek is een mix tussen barok en gotiek. De buitenkant stamt uit de 19e eeuw, waarbij de architect zijn best heeft gedaan om de stijl van de basiliek in ere te houden.

Pécs - Gouden tijden

De gouden tijden van Pécs waren de 14e en 15e. Koning Nagy Lájos stichtte er in 1367 een universiteit.

Pécs was daarmee de vijfde stad in Europa met een universiteit. Het oprichtingsdocument is bijna letterlijk hetzelfde als dat van de universiteit van Wenen.

Pécs werd mede door de universiteit een centrum van het humanisme.
Pécs - Ottomaanse heerschappij

De gouden tijd van Pécs was voorbij in 1543. Het invasieleger van Pasja Suleiman verpletterde in 1526 in de Slag bij Mohács het leger van koning Lájos en nam in 1543 Pécs in.

Hongarije lag onder Ottomaanse heerschappij. De Turken zouden pas in 1686 weer vertrekken. Ze veranderden Pécs in een vesting en een echte Ottomaanse stad.

De christelijke kerken werden moskeeën, ze bouwden Turkse baden en minaretten, er kwamen Turkse scholen en in plaats van een markt was er een bazaar.

Pécs werd geregeerd volgens de strenge islamitische sharia.
De moskee van pasja Quassim Ghazi

De meest opvallende moskee van Hongarije staat aan het Széchenyi Tér. Het is de moskee van pasja Quassim Ghazi. De moskee is na het vertrek van de Turken niet afgebroken omdat hij vrijwel direct in gebruik werd genomen als katholieke kerk.

In latere jaren brak men de achterwand van de moskee uit en plaatste hier het altaar.

Een van de kleinere moskeeën in Pécs (foto)

Naast de hoofdingang ziet u een gebednis (mihrab) uit de Turkse tijd. Het oudste deel van de moskee is aan de kant van het plein en is nog als moskee herkenbaar. De karakteristieke koepel is een dominante blikvanger op het plein.

Andere Turkse restanten in Pécs zijn een kleine moskee aan de rand van de stad met een twaalfkantige minaret, een grafkapel, een fontein en een stelsel van waterbuizen.


Barokstad Pécs

De Habsburgers bevrijdden het kasteel in Boedapest in 1686 en trokken naar Pécs. De verkenners plunderden de stad. Daarna staken de Ottomanen haar in brand.

Het Weense Hof besloot Pécs te houden als bastion tegen Szigetvár, dat nog in Turkse handen was. Het ontvolkte en verwoeste Pécs werd opnieuw bewoond door Serviërs en Duitsers.

Op de rokende puinhopen ontstond een Barokstad. Het enige wat nog herinnerde aan middeleeuws Pécs waren de stadswallen, één enkel bastion (Barbakán) en het netwerk van tunnels en catacomben onder de stad.

Een deel van het netwerk is verwoest, maar een ander deel kunt u bezichtigen.

Door de kolenmijnen en de overeenkomst tussen Oostenrijk en Hongarije in 1867 ontwikkelt Pécs zich snel.

Er komt een spoorlijn naar Boedapest en internatonaal bekende fabrieken, zoals Zsolnay porselein, Hamerli handschoenen en Littke champagne, ontstaan in deze tijd.


Pécs - De Zsolnay-fontein

Op het Széchenyi Tér staat een fontein uit de Zsolnay porseleinfabriek. Het glazuur heeft de bekende metaalglans.

De Zsolnay fabriek werd beroemd met hun producten op de wereldtentoonstellingen van 1873 in Wenen en 1878 in Parijs.

In 1893 introduceerde Zsolnay porselein met een eosineglans. Dit resulteert in een lichtrode regenboogglans op het aardewerk, vandaar de naam eosine: Grieks Eos, glans van de dageraad.

Eosine porselein lijkt metaalachtig en lijkt van kleur te veranderen als je er onder een andere hoek naar kijkt. Typische eosinekleuren zijn groen, rood, blauw en paars. U kunt de kleuren in het Zsolnay museum in Pécs bewonderen.

Pécs is de stad van mediterrane stemmingen

De actieve mens komt goed aan zijn trekken in Pécs. Er zijn vier zwembaden, twee stadions en vele tennisbanen.

Golf, paardrijden en zeilen op een van de meren zijn andere spannende en ontspannende activiteiten in de omgeving van Pécs.

De bossen rondom Pécs zijn beroemde jachtgebieden. In de meren in de buurt van Pécs kunt u uitstekend vissen.

Andere voorbeelden van activiteiten in de buurt van Pécs zijn wandelen en mountainbiken in de Mecsek.

Het nationale theater van Pécs

Het industriële Roergebied met de zetel van de rooms-katholieke diocese versus het islamitische Istanboel, dat de eerste christelijke hoofdstad van de wereld was en de tweede helft van het vorige millennium fungeerde als hoofdstad van het islamitische Ottomaanse Rijk.

Pécs biedt een brede variëteit aan culturele programma's. Er zijn meer dan 30 musea, het honderdjarige nationale theater is van buiten en van binnen het bezichtigen waard en het symfonische orkest en nationale ballet zijn internationaal vermaard.


Pécs is actief genieten van cultuur en architectuur


Het nationale theater van Pécs


De kathedraal van Pécs is schitterendPécs heeft een veelbewogen geschiedenis  Het postkantoor was waarschijnlijk het centrum van SopianæIn Pécs vindt u vele oude christelijke afbeeldingen  De Domkerk in Pécs met daarbij de christelijke kerkhovenUiteraard heeft ook Pécs een fortDe kathedraal van Pécs is een van de twee belangrijkste kerken in romaanse stijl in HongarijeDe bloeitijd van Pécs heeft veel karakteristieke gebouwen opgeleverd         De Turkse invloeden zijn nog zeer duidelijk aanwezig in Pécs         De moskee van pasja Quassim Ghazi staat aan het Széchenyi plein
      Een deel van de middeleeuwse stadswal van PécsSfeervolle trams vervoeren u door het centrumDe bijzondere glans van eosine porselein is ongeëvenaard in de wereld 
   Zwemmen in een thermaalbad is een nationaal tijdverdrijfOok de synagoge van Pécs is het aanzien waard